Ciasta
- Składniki:
- 3/4 margaryny do pieczenia (lub 2/3).
- 1 szklanka cukru.
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
- 4 jajka + szczypta soli.
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowa, wrocławska).
- Owoce np. morele, śliwki, wiśnie, świeże brzoskwinie.
- Trochę cukru (najlepiej cukier kryształ).
- Wykonanie:
- Miękką margarynę pokroić w kostkę.
- Margarynę, cukier, jaja i szczyptę soli rozbijamy mikserem.
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
- Mąkę dodajemy do po trochu do miksowanej masy aż powstanie jednolite ciasto.
- Wykładamy ciasto na wysmarowaną i oprószoną bułką tartą blachę i równo rozprowadzamy. (Średnia blacha lub tortownica).
- Na wierzch kładziemy owoce skórką do góry (np. śliwki czy morele przekrawamy; wyjmujemy pestki i kładziemy na ciasto skórką do góry).
- Posypujemy wierzch cukrem kryształem.
- Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 200 stopni.
- Ciasto piecze się około 40 minut. (Wierzch powinien się zrumienić).
- Uwaga ciasto jest najlepsze z morelami. Dużo nie urośnie.
- Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatka; może być wrocławska czy tortowa).
- 1 kostka zimnej margaryny.
- 4 żółtka.
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany.
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- Składniki nadzienia:
- 4 białka (może być potrzeba więcej, w zależności od ilości babeczek)
- 1 szklanka cukru pudru.
- 1 słoik konfitury wiśniowej. (Jeżeli nie ma może być kwaśny dżem, powidła śliwkowe, ale z konfiturą są o niebo lepsze)
- 2 paczki wiórków kokosowych. Mogą być mielone orzechy włoskie lub migdały.
- Wykonanie:
- Mąkę wysypać na stolnicę.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka dodać do mąki wraz z zimną margaryną, 4 łyżkami cukru pudru i śmietaną.
- Składniki posiekać dużym nożem mieszając je ze sobą.
- Czynność ta musi być wykonana szybko by tłuszcz się nie roztopił.
- Na końcu zagnieść ciasto w kulę. Ciasto początkowo nie będzie się chciało lepić. Powinna pomóc śmietana. W ostateczności można dodać odrobinę wody.
- Ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Gdy są ubite dodać powoli cukier puder (szklanka).
- Ubite białka wymieszać powoli i delikatnie z wiórkami kokosowymi (lub mielonymi orzechami, migdałami)
- Wyciągnąć ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. (Nie za cienko)
- Wykrawać kółka i wylepić foremki (wciskam foremki w ciasto, odwracam i wylepiam dno).
- Do każdej foremki dodać łyżeczkę konfitury (nie za dużo bo wycieknie) i przykrć kokosową pianką.
- Piec w temperaturze 220 stopni do zrumienienia.
- Uwaga-nie przejmować się gdy babeczki zaczną buzować . W cieście są grudki tłuszczu, który gwałtownie się wytapia. Uważać na ciastka-szybko się pieką.
- Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 1 kostka margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- 5 żółtek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Składniki masy serowej:
- 0,5 kg sera twarogowego (nie polecam gotowych serów do ciast. Lepiej kupić zwykły tłusty twaróg i samemu go zmielić. Ma mniej wody a ciasto jest lepsze).
- 1 budyń śmietankowy (proszek),
- 1 jajo,
- 5 białek,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- Cukier waniliowy.
- Wykonanie ciasta:
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić jednolite ciasto.
- Podzielić ciasto na 2 części : większą (3/4) i mniejszą (1/4).
- Włożyć ciasto do zamrażalnika na 1 godzinę.
- W tym czasie przygotować masę serową.
- Margarynę roztopić i ostudzić.
- Wykonanie masy serowej:
- Roztopić masło i je ostudzić (nie może za długo stać bo stężeje).
- Ser przekręcić przez maszynkę.
- Połączyć mikserem twaróg, budyń w proszku, 1 jajo, cukier puder. Zamiast miksera można to zrobić zwykłą kulą w makutrze. Jeżeli używamy miksera uważać bo pryska.
- Ubić pianę z 5 białek i 0,5 szklanki cukru.
- Wykonanie całości:
- Wyjąć ciasto z lodówki.
- Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
- Większy kawałek ciasta wyłożyć na blachę. Najlepiej to zrobić rękoma palcami rozprowadzać ciasto po całym spodzie naciskając na ciasto. Nie musi być bardzo równo.
- Na ciasto wyłożyć masę serową i rozprowadzić.
- Brzoskwinie osączone z zalewy i pokrojone w plastry wyłożyć na ser.
- Na brzoskwinie wyłożyć pianę z białek.
- Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę cista starając się by kruszonka przykryła całe ciasto.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piec około 40 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg białko lepiej się wysuszy tworząc bezę.
- Składniki:
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 kostka margaryny,
- 4 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej,
- Duży proszek do pieczenia,
- 1 szklanka miodu (mały słoik) - miód spadziowy płynny,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka imbiru i 1 łyżeczka kardamonu,
- 2 łyżki kakao,
- Bakalie obtoczone w mące,
- Duża przyprawa piernikowa na kilogram mąki.
- Wykonanie całości:
- Robimy karmel - 0,5 szklanki cukru wsypujemy do suchego rondelka i podgrzewamy na ogniu aż będzie brunatny (prawie czarny).
- Do dużego gara wkładamy 1 szklankę cukru, margarynę, przyprawę piernikową, 1 szklankę mleka, karmel, kardamon i imbir, miód, kakao, miód,
- Składniki podgrzewamy aż do do zagotowania; ciągle mieszamy by składniki się połączyły tworząc jednolitą masę,
- Odstawiamy masę z ognia do ostygnięcia,
- Oddzielamy żółtka od białek; białka ubijamy na sztywno bez cukro,
- Do masy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, bakalie, pianę z białek. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie,
- Masę wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką,
- Ciasto wkłądamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200 stopni C,
- Pieczemy około 1 godziny.
Dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody, żeby się wszystko dobrze rozpuściło,
- Składniki:
- 75 dkg mielonego twarogu,
- 15 dkg masła (wyjąć je wcześniej z lodówki),
- Szklanka śmietany 30%,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek cukru,
- Cukier waniliowy,
- 10 dkg rodzynek,
- 10 dkg orzechów włoskich,
- 5 dkg migdałów,
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej (jeżeli jest).
- Wykonanie:
- Bakalie: sparzyć rodzynki i osączyć. Migdały, orzechy posiekać.
- Żółtka utrzeć z cukrem mikserem na kogel mogel.
- Masło utrzeć z twarogiem. Po trochu dodawać pianę z żółtek i śmietanę.(Pryska)
- Wszystko miksować 8 minut aż masa będzie jednolita i gładka.
- Do masy dodać bakalie i wymieszać.
- Salaterkę wyłożyć czystą ściereczką. Do środka włożyć masę. Zawinąć ściereczkę i obciążyć deseczką.
- Wstawić masę do lodówki na kilka godzin.
- Schłodzoną i stężałą masę wyjąć z salaterki. Odwinąć ze ściereczki i odwrócić (będzie miała kształt babki).
- Przed podaniem można ją polać roztopiona gorzką czekoladą.
- Jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepyszne ale to prawdziwa bomba kaloryczna.
- Składniki:
- 50 dkg mąki,
- 3/4 szklanki mleka,
- 7 dkg drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 5 żółtek,
- 2 całe jaja,
- 0,5 kostki masła lub margaryny,
- 0,5 szklanki rodzynków,
- 50 g.ciemnego rumu (moim zdaniem najlepszy to STROH))
- Cukier waniliowy
- Bułka tarta do formy.
- Wykonanie:
- Drożdże rozkruszyć, dodać cukru, łyżkę mąki, 3 łyżki mleka. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Rodzynki sparzyć, odcedzić i zalać rumem.
- Stopić tłuszcz w rondelku i odstawić by ostygł.
- Rodzynki odcedzić i opruszyć mąką. Nie wylewać rumu!
- Żółtka, jaja, cukier utrzeć na kogel mogel.
- Starannie wymieszać mąkę, rozczyn drożdżowy, kogel mogel i mleko
- Dodać stopiony tłuszcz, cukier waniliowy i rodzynki i wymieszać
- Dodać rum i wymieszać bardzo dokładnie, a następnie ubijać ręką aż ciasto idealnie się połączy i zacznie odstawać od ręki
- Dużą formę babki wysmarować margaryną, osypać bułką tartą, wlać ciasto i odstawić by wyrosło.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (W przepisie jest 150, ale ja zawsze dawałam 180)
- Piec około godziny
- Uwaga - babka jest wilgotna i wyrasta znacznie ponad formę. Jest pyszna.
- Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 3 - 4 łyżki kakao
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki sody
- 1 mały olejek migdałowy
- 1 słoik dżemu
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka i kilka orzechów włoskich lub płatki migdałowe do przybrania
- Wykonanie:
- Jaja utrzeć z cukrem na kogel mogel mikserem
- Dodać do masy dżem + olejek migdałowy + mleko cały czas miksując. Uwaga - pryska.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać kakao + proszek + sodę i wymieszać łyżką
- Mąkę z dodatkami dodawać łyżką partiami do masy jajecznej cały czas miksując
- Wysmarować tortownicę lub blachę do ciasta tłuszczem i posypać bułką tartą
- Wlać ciasto do tortownicy i łyżką rozprowadzić by było równo
- Ciasto piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- Przygotować polewę czekoladową. (Ja używam prawdziwej czekolady ale można użyć kupnej polewy)
- Wlać do rondelka odrobinę mleka, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy
- Im dłużej czekolada stoi na ogniu tym bardziej gęstnieje. Należy pamiętać by ciągle ją mieszać i w odpowiednim momencie zdjąć z ognia. Musi mieć odpwoednią konsystencję; nie może być ani za rzadka ani za gęsta
- Gorącą czekoladę wykładam na ostudzone ciasto i nożem rozprowadzam. Posypuję siekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.