Menu:

Ciasta

CIASTO Z OWOCEM CIOCI BOGUSI

    Składniki:
  • 3/4 margaryny do pieczenia (lub 2/3).
  • 1 szklanka cukru.
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 4 jajka + szczypta soli.
  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowa, wrocławska).
  • Owoce np. morele, śliwki, wiśnie, świeże brzoskwinie.
  • Trochę cukru (najlepiej cukier kryształ).
    Wykonanie:
  • Miękką margarynę pokroić w kostkę.
  • Margarynę, cukier, jaja i szczyptę soli rozbijamy mikserem.
  • Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • Mąkę dodajemy do po trochu do miksowanej masy aż powstanie jednolite ciasto.
  • Wykładamy ciasto na wysmarowaną i oprószoną bułką tartą blachę i równo rozprowadzamy. (Średnia blacha lub tortownica).
  • Na wierzch kładziemy owoce skórką do góry (np. śliwki czy morele przekrawamy; wyjmujemy pestki i kładziemy na ciasto skórką do góry).
  • Posypujemy wierzch cukrem kryształem.
  • Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 200 stopni.
  • Ciasto piecze się około 40 minut. (Wierzch powinien się zrumienić).
  • Uwaga ciasto jest najlepsze z morelami. Dużo nie urośnie.

BABECZKI ŚWIĄTECZNE MAMY
    Składniki ciasta:
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatka; może być wrocławska czy tortowa).
  • 1 kostka zimnej margaryny.
  • 4 żółtka.
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany.
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
    Składniki nadzienia:
  • 4 białka (może być potrzeba więcej, w zależności od ilości babeczek)
  • 1 szklanka cukru pudru.
  • 1 słoik konfitury wiśniowej. (Jeżeli nie ma może być kwaśny dżem, powidła śliwkowe, ale z konfiturą są o niebo lepsze)
  • 2 paczki wiórków kokosowych. Mogą być mielone orzechy włoskie lub migdały.
    Wykonanie:
  • Mąkę wysypać na stolnicę.
  • Oddzielić żółtka od białek.
  • Żółtka dodać do mąki wraz z zimną margaryną, 4 łyżkami cukru pudru i śmietaną.
  • Składniki posiekać dużym nożem mieszając je ze sobą.
  • Czynność ta musi być wykonana szybko by tłuszcz się nie roztopił.
  • Na końcu zagnieść ciasto w kulę. Ciasto początkowo nie będzie się chciało lepić. Powinna pomóc śmietana. W ostateczności można dodać odrobinę wody.
  • Ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • Gdy są ubite dodać powoli cukier puder (szklanka).
  • Ubite białka wymieszać powoli i delikatnie z wiórkami kokosowymi (lub mielonymi orzechami, migdałami)
  • Wyciągnąć ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. (Nie za cienko)
  • Wykrawać kółka i wylepić foremki (wciskam foremki w ciasto, odwracam i wylepiam dno).
  • Do każdej foremki dodać łyżeczkę konfitury (nie za dużo bo wycieknie) i przykrć kokosową pianką.
  • Piec w temperaturze 220 stopni do zrumienienia.
  • Uwaga-nie przejmować się gdy babeczki zaczną buzować . W cieście są grudki tłuszczu, który gwałtownie się wytapia. Uważać na ciastka-szybko się pieką.

SERNIK Z BRZOSKIWNIAMI
    Składniki ciasta:
  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Składniki masy serowej:
  • 0,5 kg sera twarogowego (nie polecam gotowych serów do ciast. Lepiej kupić zwykły tłusty twaróg i samemu go zmielić. Ma mniej wody a ciasto jest lepsze).
  • 1 budyń śmietankowy (proszek),
  • 1 jajo,
  • 5 białek,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki masła,
  • Cukier waniliowy.
    Wykonanie ciasta:
  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić jednolite ciasto.
  • Podzielić ciasto na 2 części : większą (3/4) i mniejszą (1/4).
  • Włożyć ciasto do zamrażalnika na 1 godzinę.
  • W tym czasie przygotować masę serową.
  • Margarynę roztopić i ostudzić.
    Wykonanie masy serowej:
  • Roztopić masło i je ostudzić (nie może za długo stać bo stężeje).
  • Ser przekręcić przez maszynkę.
  • Połączyć mikserem twaróg, budyń w proszku, 1 jajo, cukier puder. Zamiast miksera można to zrobić zwykłą kulą w makutrze. Jeżeli używamy miksera uważać bo pryska.
  • Ubić pianę z 5 białek i 0,5 szklanki cukru.
    Wykonanie całości:
  • Wyjąć ciasto z lodówki.
  • Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
  • Większy kawałek ciasta wyłożyć na blachę. Najlepiej to zrobić rękoma – palcami rozprowadzać ciasto po całym spodzie naciskając na ciasto. Nie musi być bardzo równo.
  • Na ciasto wyłożyć masę serową i rozprowadzić.
  • Brzoskwinie osączone z zalewy i pokrojone w plastry wyłożyć na ser.
  • Na brzoskwinie wyłożyć pianę z białek.
  • Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę cista starając się by kruszonka przykryła całe ciasto.
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Piec około 40 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg – białko lepiej się wysuszy tworząc bezę.

PIERNIK DOMOWY

    Składniki:
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 kostka margaryny,
  • 4 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej,
  • Duży proszek do pieczenia,
  • 1 szklanka miodu (mały słoik) - miód spadziowy płynny,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka imbiru i 1 łyżeczka kardamonu,
  • 2 łyżki kakao,
  • Bakalie obtoczone w mące,
  • Duża przyprawa piernikowa na kilogram mąki.
    Wykonanie całości:
  • Robimy karmel - 0,5 szklanki cukru wsypujemy do suchego rondelka i podgrzewamy na ogniu aż będzie brunatny (prawie czarny).

  • Dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody, żeby się wszystko dobrze rozpuściło,
  • Do dużego gara wkładamy 1 szklankę cukru, margarynę, przyprawę piernikową, 1 szklankę mleka, karmel, kardamon i imbir, miód, kakao, miód,
  • Składniki podgrzewamy aż do do zagotowania; ciągle mieszamy by składniki się połączyły tworząc jednolitą masę,
  • Odstawiamy masę z ognia do ostygnięcia,
  • Oddzielamy żółtka od białek; białka ubijamy na sztywno bez cukro,
  • Do masy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, bakalie, pianę z białek. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie,
  • Masę wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką,
  • Ciasto wkłądamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200 stopni C,
  • Pieczemy około 1 godziny.

PASCHA

    Składniki:
  • 75 dkg mielonego twarogu,
  • 15 dkg masła (wyjąć je wcześniej z lodówki),
  • Szklanka śmietany 30%,
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek cukru,
  • Cukier waniliowy,
  • 10 dkg rodzynek,
  • 10 dkg orzechów włoskich,
  • 5 dkg migdałów,
  • 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej (jeżeli jest).
    Wykonanie:
  • Bakalie: sparzyć rodzynki i osączyć. Migdały, orzechy posiekać.
  • Żółtka utrzeć z cukrem mikserem na kogel mogel.
  • Masło utrzeć z twarogiem. Po trochu dodawać pianę z żółtek i śmietanę.(Pryska)
  • Wszystko miksować 8 minut aż masa będzie jednolita i gładka.
  • Do masy dodać bakalie i wymieszać.
  • Salaterkę wyłożyć czystą ściereczką. Do środka włożyć masę. Zawinąć ściereczkę i obciążyć deseczką.
  • Wstawić masę do lodówki na kilka godzin.
  • Schłodzoną i stężałą masę wyjąć z salaterki. Odwinąć ze ściereczki i odwrócić (będzie miała kształt babki).
  • Przed podaniem można ją polać roztopiona gorzką czekoladą.
  • Jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepyszne ale to prawdziwa bomba kaloryczna.

BABA DROŻDŻOWA DLA DOROSŁYCH

    Składniki:
  • 50 dkg mąki,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 7 dkg drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 2 całe jaja,
  • 0,5 kostki masła lub margaryny,
  • 0,5 szklanki rodzynków,
  • 50 g.ciemnego rumu (moim zdaniem najlepszy to STROH))
  • Cukier waniliowy
  • Bułka tarta do formy.
    Wykonanie:
  • Drożdże rozkruszyć, dodać cukru, łyżkę mąki, 3 łyżki mleka. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Rodzynki sparzyć, odcedzić i zalać rumem.
  • Stopić tłuszcz w rondelku i odstawić by ostygł.
  • Rodzynki odcedzić i opruszyć mąką. Nie wylewać rumu!
  • Żółtka, jaja, cukier utrzeć na kogel mogel.
  • Starannie wymieszać mąkę, rozczyn drożdżowy, kogel mogel i mleko
  • Dodać stopiony tłuszcz, cukier waniliowy i rodzynki i wymieszać
  • Dodać rum i wymieszać bardzo dokładnie, a następnie ubijać ręką aż ciasto idealnie się połączy i zacznie odstawać od ręki
  • Dużą formę babki wysmarować margaryną, osypać bułką tartą, wlać ciasto i odstawić by wyrosło.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (W przepisie jest 150, ale ja zawsze dawałam 180)
  • Piec około godziny
  • Uwaga - babka jest wilgotna i wyrasta znacznie ponad formę. Jest pyszna.

MURZYNEK NA SODZIE OD TODZI

    Składniki:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 - 4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki sody
  • 1 mały olejek migdałowy
  • 1 słoik dżemu
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka i kilka orzechów włoskich lub płatki migdałowe do przybrania
    Wykonanie:
  • Jaja utrzeć z cukrem na kogel mogel mikserem
  • Dodać do masy dżem + olejek migdałowy + mleko cały czas miksując. Uwaga - pryska.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać kakao + proszek + sodę i wymieszać łyżką
  • Mąkę z dodatkami dodawać łyżką partiami do masy jajecznej cały czas miksując
  • Wysmarować tortownicę lub blachę do ciasta tłuszczem i posypać bułką tartą
  • Wlać ciasto do tortownicy i łyżką rozprowadzić by było równo
  • Ciasto piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • Przygotować polewę czekoladową. (Ja używam prawdziwej czekolady ale można użyć kupnej polewy)
  • Wlać do rondelka odrobinę mleka, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy
  • Im dłużej czekolada stoi na ogniu tym bardziej gęstnieje. Należy pamiętać by ciągle ją mieszać i w odpowiednim momencie zdjąć z ognia. Musi mieć odpwoednią konsystencję; nie może być ani za rzadka ani za gęsta
  • Gorącą czekoladę wykładam na ostudzone ciasto i nożem rozprowadzam. Posypuję siekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.