Sałatki
- Składniki:
- makaron kokardki (zwykły lub kolorowy) 1/3 paczki,
- paczka mrożonych brokułów lub 1 świeży brokuł,
- paczka ziaren słonecznika lub paczka płatków migdałowych,
- ser feta lub inny ser typu bałkańskiego,
- pomidory suszone w oliwie - mogą być w oleju.
- Wykonanie:
- słonecznik lub płatki uprażyć na łyżce masła,
- pomidory pokroić w cząstki,
- ser pokroić w kostkę,
- brokuły wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty (zamrożone) - 5 minut (świeże),
- ugotować makaron al dente, zahartować pod zimną wodą i poczekać aż będzie zimny,
- wszystko wymieszać; nie trzeba przypraw gdyż oliwa z pomidorów stanowi sos o określonym smaku. Osobiście lubię dodać 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin z odrobiną cytryny.
- Sałatka jest przepyszna. Nie można skończyć jej jeść. To pewien wariant sałatki z brokułami, którą umieściłam na stronie poniżej. Jednak makaron sprawia że jest bardziej sycąca. Polecam do niej makaron trójkolorowy. Muszą to być kokardki gdyż są dość twarde. Mój sąsiad oszalał na jej punkcie gdy jego żona ją zrobiła. Podobno wciągnął całą michę. W oryginalnym przepisie są ziarna słonecznika; ja wolę płatki migdałowe.
- Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 woreczki ryżu,
- puszka ananasa,
- puszka kukurydzy,
- mały majonez,
- kilka ząbków czosnku,
- kostka bulionowa
- przyprawa curry, sól i pieprz.
- Wykonanie:
- Kurczaka ugotować w wodzie z kostką bulionową,
- ryż ugotować na sypko z solą i curry (1 płaska łyżka),
- pokroić ananasa w cząstki,a wystudzonego kurczaka w kostkę,
- odcedzić kukurydzę,
- ryż połączyć z kukurydzą i ananasem,
- do majonezu dodać sól, pieprz, dużo curry, czosnek przeciśnięty przez praskę (3 do 5 ząbków w zależności jak mocny chcemy mieć sos),
- majonez wymieszać i połączyć z resztą. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę by wszystkie smaki się połączyły.
- Skosztowałam ją na parapetówce. Jest to pierwsza sałatka z ryżem jaką jadłam, która nie jest mdła. Jest pyszna. Polecam.
- Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 6-7 ogórków konserwowych,
- 3 średnie fioletowe cebule,
- puszka kukurydzy,
- Kapusta pekińska (kilka liści). Zamiast niej można użyć sałatę lodową,
- mały majonez "Winiary",
- keczup,
- olej do smażenia,
- przyprawa "Gyros" firmy Kamis.
- Wykonanie:
- Piersi z kurczaka pokroić w kostkę,
- rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać kurczaka i CAŁĄ przyprawę "Gyros". Kurczak musi być cały pokryty przyprawą. Nie solić dodatkowo. Jak kurczak będzie gotowy odstawić i poczekać jak ostygnie,
- drobno posiekać cebulę, posolić i odstawić,
- drobno pokroić w kosteczkę ogórki,
- odcedzić kukurydzę,
- drobno posiekać kapustę pekińską / sałatę na "piórka",
- majonez + keczup wymieszać w proporcjach jak kto lubi,
- do przejrzystego naczynia wkładać składniki piętrowo w następującej kolejności: na spód kurczak, następnie cebula, na cebulę ogórek, następnie kukurydza. Na wierzch wylać i równo rozprowadzić sos. Ostatnim składnikiem jest kapusta, którą wykładamy na sos.
- Sałatka rewelacyjna na imprezy z mocnym alkoholem gdy przy stole są mężczyźni. Można powiedzieć, że są od niej uzależnieni dlatego też ja robię jej dużo - 3 piersi z kurczaka, cały słoik ogórków. Należy pamiętać, że każdy nabiera sobie sałatkę od góry do dołu. Przepis wzięłam z internetu choć pierwszy raz jadłam ją u Kasi K. W oryginale na ogórki rozprowadzamy cienką warstwę keczupu, a majonez dajemy oddzielnie na kukurydzę. Podobno tak wygląda ładniej w naczyniu. Ja wolę wymieszać majonez z keczupem gdyż wtedy sos jest lepszy. Zrobiła na mnie wrażenie. Polecam
- Składniki:
- ok. 70 dkg pieczarek,
- rokpol (niedużo ok. 5-10 dkg),
- 1 cebula
- śmietana,
- majonez,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny (trochę)
- Wykonanie:
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić, skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
- Pokroić drobno średnią cebulę i bardzo drobno ser.
- Wykonać sos majonezowo - śmietanowy (mały kubek śmietany homogenizowanej + 2-3 łyżki majonezu + sól + pieprz)
- Uwaga: sałatkę zrobić tuż przed podaniem, nie solić bo pieczarki puszczą sok. Solimy tyko sos majonezowo-śmietanowy.
tzw. SAŁATKA PIĘKNOŚCI
- Składniki:
- 1 duży seler (lub 2) korzeniowy (bulwa),
- 1 puszka brzoskwiń,
- 1 puszka ananasów (plastry),
- 100 g. rodzynek ,
- śmietana 18%,
- cytryna,
- cukier
- Wykonanie:
- Brzoskwinie i ananasy pokroić w cząstki (oczywiście odcedzić z soku).
- Obrać świeży seler i utrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Natychmiast skropić sokiem z 0,5 cytryny by nie sczerniał.
- Rodzynki sparzyć.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Dodać śmietanę i cukier do smaku; (1 łyżeczka lub 2 tak by złamać smak).
- Wszystko schłodzić.
- Składniki:
- 0,5 wędzonego kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasów,
- 1 pomidor (lub 2),
- papryka żółta i czerwona,
- majonez
- Wykonanie:
- Wszystko pokroić drobno i wymieszać.
- Dodać majonez.
- Nie trzeba dodawać żadnych przypraw - smak daje kurczak (pycha)
- Składniki:
- Kapusta pekińska,
- Orzechy włoskie,
- Rodzynki,
- Pomarańcza,
- Kurczak gotowany,
- Sos majonezowy (śmietana KESEM 12% + majonez "Winiary).
- Wykonanie:
- Kapustę umyć i drobno posiekać,
- Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę,
- Rodzynki sparzyć,
- Orzechy grubo posiekać,
- Kurczaka pokroić w kostkę,
- Śmietanę wymieszać z majonezem "Winiary" dodając sól i pieprz,
- Wszystko razem wymieszać i schłodzić.
- Składniki:
- 9 ugotowanych na twardo jaj,
- 1 kg pieczarek;
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 pęczek rzodkiewki (jak nie ma to nie szkodzi),
- 1 pęczek (lub dwa) szczypioru,
- sos majonezowo-śmietanowy (śmietana homogenizowana KESEM + mały majonez WINIARY, sól+ pieprz).
- Wykonanie:
- Pieczarki obrać, pokroić grubo i ugotować w osolonej wodzie.
- Ugotowane jajka pokroić w 8.
- Szczypior umyć i posiekać.
- Otworzyć puszkę i odcedzić kukurydzę.
- Posiekać rzodkiewkę
- Zrobić sos majonezowo-śmietanowy.
- Wymieszać składnniki; dodać sos. Posypć grubo szczypiorem (daje smak).
- Schłodzić.
- Składniki:
- 12 średnich ziemniaków,
- Sól + pieprz + kminek (1 łyżeczka;
- 2-3 cebule,
- 5-6 ogórków konserwowych (średnich),
- Śmietana. Najlepiej KESEM 12%
- Wykonanie:
- Ziemiaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem.
- Pokroić drobno cebulę, posolić i odstawić na kilka minut.
- Pokroić ogórki i odsączyć.
- Ostudzić ziemniaki, obrać i pokroić w nieformene plasterki (okrawki).
- Wymieszać wszystkie składniki. Posolić, popieprzyć i dodać majonez.
- Schłodzić.
- Składniki:
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasów,
- 3 jabłka,
- 2-3 pory,
- 5 jajek,
- Mały majonez "Winiary",
- Śmietana KESEM 12%,
- Sól i pieprz.
- Wykonanie:
- Ugotować jajka na twardo. Wystudzić i posiekać.
- Otworzyć puszki ananasa i kukurydzy. Odsączyć. Pokroić ananasa.
- Zrobić sos majonezowo-śmietanowy (Wymieszać majonez ze śmietaną. Dodać sól i pieprz).
- Sparzyć por wrzątkiem na sicie, odsączyć i drobno posiekać.
- Wszystko wymieszać. Dodać sos.
- Schłodzić.
- Składniki:
- 1 Kapusta pekińska (może być sałata))
- 2 Pomidory
- 1 duży ogórek szklarniowy lub 4 małe ziemne,
- 1 Pęczek rzodkiewek (jeżeli są),
- Szczypior,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 opakowanie sera FETA
- 1 mały słoik oliwek
- Śmietana KESEM 12% + mały majonez "WINIARY".
- Sól i pieprz.
- Wykonanie:
- Kapustę pekińską umyć i drobno posiekać.
- Pozostałe warzywa również umyć i drobno pokroić.
- Ser feta pokroić w kostkę; można go obsypać ziołami np. do kuchni włoskiej
- Majonez wymieszać ze śmietną dodając sól i pieprz.
- Wycisnąć do sosu czosnek (lub go posiekać i wrzucić do sosu).
- Wszystko wymieszać i schłodzić.
- Składniki:
- Makaron Penne (najlepiej kolorowe), ponad pół paczki,
- Dwie papryki-żółta i czerwona,
- 3 ogórki szklarniowe,
- 1 puszka kukurydzy,
- 35 dkg mielonki drobiowej (baton z piersi kurczaka),
- Przyprawa ziołowa "Do sałatek" Vegety,
- Sól, pieprz,
- Majonez "Winiary".
- Wykonanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Papryki umyć i drobno pokroić.
- Ogórki obrać i pokroić w paski.
- Odsączyć kuklurydzę.
- Baton z piersi kurczaka pokroić w drobne paski.
- Wszystko ze sobą wymieszać. Posolić, popieprzyć. Dodać przyprawę ziołową do sałatek.
- Dodać 2-3 łyżki majonezu i wymieszać.
- Schłodzić.
- Składniki:
- 2 puszki z tuńczyka w sosie własnym,
- 2 paczki płatków migdałowych,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.
- Wykonanie:
- Tuńczyka wymieszać widelcem,
- Brzoskwinie odsączyć i pokroic w kostkę.
Jedną pozostawić do dekoracji. - Wymieszać majonez z przecierm pomidorowym,
- Wymieszać tuńczyka z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi
- Dodać majonez z przecierem i dokładnie wymieszać
- Jeżeli będzie zbyt mdłe dodać odrobinę przecieru
- Na wierzchu sałatki ułożyć kwiat z brzoskwini.
- Schłodzić.
- Składniki:
- 2 opakowania mrożonych brokułów,
- 2 paczki płatków migdałowych,
- 1 opakowanie sera FETA,
- 2 łyżki masła,
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz; jak ktoś lubi może być czosnek (3 ząbki)
- Wykonanie:
- Zagotować wodę z solą,
- Na wrzątek wrzucić zamrożone brokuły na trzy minuty (będą al dente),
- Przelać je na sito i odstawić by ostygły
- Rozgrzać masło i wrzucic na nie płatki migdałowe. Podsmażać je aż się zrumienią. Należy uważać by się nie przypaliły. Zdjąć z patelni i odstawić
- Zimną fetę pokroić w kostkę
- Do szklanki wlać oliwę z oliwek, dodać sok z cytryny, sól, pieprz szybko zamieszać widelcem aż wszystkie sładniki się połączą
- Do oliwy można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
- Przełożyć brokuły do misy, dodać fetę i prażone płatki, a potem wszystko polać sosem
- Delikatnie wymieszać.
- Jest to wspaniała sałatka. Jedna z moich ulubionych. Robi się ją bardzo szybko i jest podzielna. Smacznego!