Menu:

Potrawy z mąki

NALEŚNIKI "ala" TOMASZEWSCY
    Składniki:
  • 2 litry mleka,
  • 1 kg mąki,
  • Cukier waniliowy,
  • 7 łyżek oleju,
  • 3-4 jajka
    Wykonanie:
  • Składniki wymieszać dokładnie mikserem.
  • Rozgrzać patelnię, wysmarować ją skórką ze słoniny.
  • Smażyć naleśniki praktycznie na suchej patelni.
Z tych składników można otrzymać "górę" naleśników.
Na 4 osoby wystarczy połowa powyższych proporcji.
Do naleśników można dodać farsz (podsmażane pieczarki z kapustą kwaszoną) lub owoce z bitą śmietaną (np.truskawki, jagody, banany).

CIASTO NA PIEROGI

    Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej (np. wrocławska),
  • szczypta soli,
  • gorąca woda.
    Wykonanie:
  • Do miski przesiać mąkę. Dodać sól.
  • Powoli wlewać gorącą wodę i mieszać do momentu gdy ciasto połączy się.
  • Wyjąć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać tak długo aż stanie się jednolite i gładkie.
  • Podzielić ciasto na części. Rozwałkować.
  • Uwaga-ciasto jest bardzo elastyczne. Nie może być za cienkie gdyż szybko wyschnie.
  • Wykroić szklanką okrągłe kółka.
  • Wypełnić farszem i szybko zakleić.
FARSZ DO PIEROGÓW

Pierogi z kapustą
    Składniki:
  • 0,5 kilograma kwaszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz, tymianek suszony do smaku
    Wykonanie:
  • kwaszoną kapustę wymyć, wycisnąć i pokroić bardzo drobno lub przepuścić przez maszynkę do mięsa,
  • drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle,
  • do cebulki dodać kapustę i przesmażyć mieszając,
  • do farszu dodać sól, pieprz i trochę tymianku,
  • poczekać aż wystygnie, a później napełniać nim krążki ciasta

Pierogi z kapustą i grzybami

    Składniki:
  • suszone grzyby
  • kapusta kwaszona
  • sól, pieprz
  • 1/5 kostki masła
    Wykonanie:
  • suszone grzyby namoczyć w wodzie i pozostawić na noc
  • grzyby gotować przez 20 do 30 minut
  • kapustę wypłukać, wycisnąć i drobno posiekać
  • grzyby ostudzić, odcedzić i drobno posiekać
  • na patelni rozpuścić masło, dodać kapustę i grzyby, posolić i popierzyć do smaku
  • kapustę i i grzyby podsmażyć. Można dodać jeszcze trochę masła by je trochę poddusić
  • ilość kapusty i grzybów zależy od tego ile zamierzamy zrobić pierogów. Szczerze mówiąc dobieram proporcje "na oko".

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

    Składniki:
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula
  • pasek wędzonego boczku szeokości 2,5 cm - może być tłusty
  • 2 łyżki masła
    Wykonanie:
  • grzyby namoczyć w wodzie na noc
  • gotować je 20 - 30 minut; ostudzić i drobno posiekać
  • posiekać drobno cebulę
  • pokroic boczek i wrzucić na rozgrzaną patelnię; wytopić tłuszcz z boczku
  • ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie; odsączyć
  • na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoty kolor
  • dodać kaszę gryczaną i grzyby; posolić i popieprzyć do smaku
  • dodać 2 łyżki masła do farszu i dobrze wymieszać
  • można również dołożyć drobno posiekaną natkę pietruszki