Potrawy z mąki
- Składniki:
- 2 litry mleka,
- 1 kg mąki,
- Cukier waniliowy,
- 7 łyżek oleju,
- 3-4 jajka
- Wykonanie:
- Składniki wymieszać dokładnie mikserem.
- Rozgrzać patelnię, wysmarować ją skórką ze słoniny.
- Smażyć naleśniki praktycznie na suchej patelni.
Na 4 osoby wystarczy połowa powyższych proporcji.
Do naleśników można dodać farsz (podsmażane pieczarki z kapustą kwaszoną) lub owoce z bitą śmietaną (np.truskawki, jagody, banany).
- Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej (np. wrocławska),
- szczypta soli,
- gorąca woda.
- Wykonanie:
- Do miski przesiać mąkę. Dodać sól.
- Powoli wlewać gorącą wodę i mieszać do momentu gdy ciasto połączy się.
- Wyjąć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać tak długo aż stanie się jednolite i gładkie.
- Podzielić ciasto na części. Rozwałkować.
- Uwaga-ciasto jest bardzo elastyczne. Nie może być za cienkie gdyż szybko wyschnie.
- Wykroić szklanką okrągłe kółka.
- Wypełnić farszem i szybko zakleić.
- Składniki:
- 0,5 kilograma kwaszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz, tymianek suszony do smaku
- Wykonanie:
- kwaszoną kapustę wymyć, wycisnąć i pokroić bardzo drobno lub przepuścić przez maszynkę do mięsa,
- drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle,
- do cebulki dodać kapustę i przesmażyć mieszając,
- do farszu dodać sól, pieprz i trochę tymianku,
- poczekać aż wystygnie, a później napełniać nim krążki ciasta
Pierogi z kapustą i grzybami
- Składniki:
- suszone grzyby
- kapusta kwaszona
- sól, pieprz
- 1/5 kostki masła
- Wykonanie:
- suszone grzyby namoczyć w wodzie i pozostawić na noc
- grzyby gotować przez 20 do 30 minut
- kapustę wypłukać, wycisnąć i drobno posiekać
- grzyby ostudzić, odcedzić i drobno posiekać
- na patelni rozpuścić masło, dodać kapustę i grzyby, posolić i popierzyć do smaku
- kapustę i i grzyby podsmażyć. Można dodać jeszcze trochę masła by je trochę poddusić
- ilość kapusty i grzybów zależy od tego ile zamierzamy zrobić pierogów. Szczerze mówiąc dobieram proporcje "na oko".
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
- Składniki:
- 3 garście suszonych grzybów
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 1 średnia cebula
- pasek wędzonego boczku szeokości 2,5 cm - może być tłusty
- 2 łyżki masła
- Wykonanie:
- grzyby namoczyć w wodzie na noc
- gotować je 20 - 30 minut; ostudzić i drobno posiekać
- posiekać drobno cebulę
- pokroic boczek i wrzucić na rozgrzaną patelnię; wytopić tłuszcz z boczku
- ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie; odsączyć
- na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoty kolor
- dodać kaszę gryczaną i grzyby; posolić i popieprzyć do smaku
- dodać 2 łyżki masła do farszu i dobrze wymieszać
- można również dołożyć drobno posiekaną natkę pietruszki