Menu:

Mięsa

Gotowana szynka

Przepis za "Kucharzem warszawskim" z 1878 r. Dostosowałam go do czasów współczesnych.
    Składniki:
  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • sól peklowa,
  • sól kuchenna,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • jałowiec,
  • pieprz czarny ziarnisty
  • warzywa: 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera.
    Wykonanie:
  • Szynkę natrzeć solą peklową - nacierać tak długo aż mięso przestanie sól przyjmować
  • Odłożyć szynkę na 24 godziny w zimne i ciemne miejsce (np. do lodówki :)).
  • Do kamiennego naczynia (wykorzystałam makutrę) włożyć na dno 8 -10 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 5 ziaren czarnego pieprzu, posypać kolendrą.
  • Na przyprawy położyć szynkę.
  • Wykonać solankę - 1,5 litra wrzątku + 6 łyżek soli kuchennej + 1 łyżeczka cukru. Wszystko wymieszać aż sól się rozpuści. Ostudzić.
  • Zimną solanką zalać szynkę - ani kawałek nie może wystawać ponad wodę. Jeżeli trzeba docisnąć szynkę talerzykiem.
  • Naczynie przykryć i włożyć do ziemnego i suchego miejsca na 5 dni. Codziennie szynkę odwracać.
  • Piątego dnia przygotować bulion warzywny - do dużego 5-o litrowego garnka włożyć warzywa, dodać 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut. Potem warzywa wyjąć i bulion ostudzić.
  • Wyjąć szynkę z solanki i osuszyć. Włożyć szynkę do "rękawa" - siatki (można kupić w pasmanterii). Jeżeli nie ma siatki można obwiązać szynkę dratwą - samemu zrobić siatkę z mocnej nici.
  • Włożyć szynkę do chłodnego bulionu i wstawić na mały ogień - płomień ma być minimalny. Gotować 2 - 2,5 godziny.
  • Szynkę wyjąć i osuszyć

  • Szynka jest przepyszna. Kto raz spróbuje temu żadne "delicje" sklepowe smakować nie będą

Pieczeń wołowa w ziołach i warzywach

    Składniki:
  • wołowina (razowa dolna) - 1,5 kg,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z pół cytryny,
  • sól
  • pieprz,
  • 2 cebule,
  • przecier pomidorowy własnej roboty albo ketchup,
  • bulion warzywny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki.
    Wykonanie:
  • Wołowinę umyć i wysuszyć.
  • Przygotować marynatę:
  • Do szklanki oliwy z oliwek dodać sok z cytryny, płaską łyżeczkę soli + 1 łyżka stołowa rozmarynu + 1 łyżka stołowa tymianku. Wszystko szybko wymieszać widelecem.
  • Oliwę wlać do naczynia, w którym będzie trzymana wołowina. Do oliwy wlać szklankę przecieru pomidorowego własnej roboty lub połowę ketchupu. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Wołowinę włożyć do marynaty.
  • Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę pokroić w plastry.
  • Wszystkie warzywa włożyć do marynaty okładając mięso
  • Dorzucić 2 ząbki czosnku w całości i 5 ziaren czarnego pieprzu
  • Jeżeli marynata nie przykrywa całego mięsa dodać bulion warzywny. Jeżeli to bulion z kostki wcześniej nie dodawać soli!
  • Mięso pozostawić w marynacie przez 3 do 5 dni codziennie je obracając. Trzymać je w lodówce.
  • Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć. Posypać solą i obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Przełożyć mięso do brytfanny. Polać marynatą i wstawić do piekarnika na 1,5 do 2 godzin.
  • Przecedzić marynatę przez sito.
  • Podlewać marynatą
  • Mięso jest gotowe gdy zmięknie
  • .

Pieczeń z łopatki w grzybach

    Składniki:
  • 1,5 kg łopatki.
  • sól,
  • pieprz,
  • grzyby suszone - 2 garście
  • 2 cebule
  • olej
    Wykonanie:
  • Grzyby suszone zalać zimną woda i zostawić na noc.
  • Mięso natrzeć solą i pieprzem i zostawić na noc
  • Wstawić grzyby w wywarze na ogień i gotować 2 godziny
  • Wywar ostudzić, przelać przez sito.
  • Cebule posiekać i podsmażyć na oleju, lekko posolić Gdy się zrumieni zestawić z ognia i wystudzić.
  • Grzyby bardzo drobno posiekać lub zmielić
  • Dodać grzyby do cebuli.
  • Wyjąć mięso i obłożyć grzybami i cebulą. Wszystko szczelnie zawinąć w folię spożywczą.
  • Odstawić do lodówki na 2 dni
  • Mięso odwinąć z folii. Zdjąć grzyby i cebulę.
  • Mięso obsmażyć na patelni na 3 łyżkach oleju.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
  • Przełożyć mięso do brytfanny wraz z olejem. Dodać grzyby i cebulę.
  • Podlewać wywarem z grzybów.
  • Piec około 1,5 do 2 godzin

Pieczeń z piersi indyka

    Składniki:
  • 1,5 kg piersi z indyka
  • sól,
  • pieprz
  • majeranek,
  • olej.
    Wykonanie:
  • Natrzeć pierś z indyka solą, pieprzem i majerankiem. Skropić olejem.
  • Pierś obwinąć folią spożywczą i odstawić na 3 dni do lodówki.
  • Obsmażyć pierś na patelni na 3 łyżkach oleju.
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Przełożyć mięso do brytfanny.
  • Włożyć do piekarnika i podlewać wodą lub bulionem warzywnym

Mój bigos

    Składniki:
  • 2 kg kwaszonej kapusty - najlepiej własnego wyrobu<,/li>
  • suszone borowiki - po 10 dg na każdy kilogram + 5 dkg ,
  • sól,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • pieprz ziołowy,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • suszone śliwki,
  • 10 dkg wędzonego boczku,
  • 3 ząbki czosnku
  • jałowiec,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 4 różne pieczenie z różnych gatunków mięs: pieczeń wołowa, wieprzowa, z drobiu, schab. Jak ktoś ma może dołożyć trochę dziczyzny. Łącznie od 1 do 1,5 kg. Ja odkrawam kawałki pieczeni, które robię na święta.
  • Sos pieczeniowy, który pozostał z pieczeni
    Wykonanie:
  • Borowiki zalać wodą i zostawić na noc.
  • Grzyby wstawić na mały ogień i gotować około 2 godzin. Przelać wywar przez sito. Grzyby odłożyć.
  • Kwaszoną kapustę przepłukać i odcisnąć. Włożyć do garnka i wlać wywar z grzybów.
  • Pokroić boczek w plastry 0,5 centymetrowej grubości. Dodać do kapusty.
  • Dodać pieprz w ziarnach, trochę soli, rozmaryn i tymianek ( po garści). Wymieszać.
  • Gotować na małym ogniu od czasu do czasu przewracać drewnianą łyżką.
  • Wystudzić kapustę i zamrozić.
  • Rozmrozić kapustę i wstawić na ogień po raz drugi.
  • Dodać trochę wywaru z grzybów (jeżeli został) oraz sosy pieczeniowe. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Dodać jałowiec (5 - 7 jagód) oraz 4 połamane liście laurowe i 6 ziaren ziela angielskiego oraz 3 ząbki czosnku w całości.
  • Gotować kapustę na bardzo małym ogniu często mieszając.
  • Wystudzić kapustę i zamrozić.
  • Rozmrozić kapustę i wstawić na mały ogień po raz trzeci.
  • Pieczenie pokroić i wrzucić do kapusty.
  • Dodać pokrojone grubo borowiki i 5 suszonych śliwek.
  • Gotować aż się wszystko połączy. Do smaku można dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego jak kto lubi.

  • Bigos czasochłonny ale bardzo dobry. Jeżeli będzie za mało słony dosolić na końcu.

Rizotto z kurczaka

    Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka,
  • Ryż paraboliczny,
  • Jarzyny - może być mrożonka.
  • Sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy.
    Wykonanie:
  • Mięso pokroić drobno na kęsy, obtoczyć w soli, pieprzu i majeranku.
  • Włożyć mięso na gorący olej i piec aż do zrumienienia.
  • Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do mięsa. Po upieczeniu mięsa przełożyć je do miseczki i odstawić.
  • Wstawić ryż i gotować 20 minut
  • Na rozgrzany olej włożyć mrożone warzywa (uwaga strasznie pryska), posolić, popieprzyć, dodać paprykę i przykryć pokrywką. Zamieszać kilka razy. Smażyć około 10 minut-w tym czasie warzywa puszczą wodę i zmiękną. Nie dodawać wody. Dzięki olejowi zachowają swoje naturalne kolory. Dodać trochę przyprawy do kuchni włoskiej KAMIS (jak nie ma to czerwona papryka, trochę bazylii, tymianku i oregano).
  • Gdy warzywa będą miękkie dodać je do zagotowanego ryżu dołożyć mięso i wymieszać - potrawa jest gotowa.
  • Dobra na imprezy (szybka).

Rizotto z boczku i pieczarek

    Składniki:
  • 200 g. wędzonego boczku w plastrach,
  • Ryż paraboliczny - 2 woreczki,
  • cebula.
  • 30 dkg pieczarek,
  • łyżka oleju,
  • sól, pieprz, szczypta zmielonego kminku,
  • 3/4 litra bulionu z kostki,
  • pęczek drobno posiekanej natki z pietruszki.
    Wykonanie:
  • cebulę i boczek drobno pokroić.
  • pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić.
  • obsmażyć boczek z cebulą na oleju.
  • dodać pieczarki i przyprawy i smażyć na średnim ogniu.
  • zalać potrawę bulionem i zagotować.
  • wsypać ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
  • Przyprawić i dodać natkę pietruszki.
  • Do potrawy dodać pikantną sałatkę.

Kotlety mielone z papryką

    Składniki:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny,
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki,
  • 1/4 szklanki posiekanej szalotki,
  • 1/4 szklanki posiekanych oliwek,
  • tarta bułka,
  • jajko,
  • 3 zielone papryki,
  • puszka zielonego groszku,
  • puszka kukurydzy,
  • duży pomidor,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.
    Wykonanie:
  • mięso, paprykę czerwoną, szalotkę, oliwki, przyprawy i jako wymieszać,
  • uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce,
  • smażyć na silnym ogniu,
  • pomidor spażyć i pokroić w plastry,
  • zielone papryki pokroić w poprzek i usunąć gniazda nasienne,
  • otworzyć puszki, zlać wodę. Ugotować oddzielnie kukurydzę i groszek dodając sól. Potem odcedzić,
  • napełnić papryki kukurydzą i groszkiem; polać masłem,
  • na półmisek podać papryki, pomidor i kotlety.

Kurczak curry

    Składniki:
  • 4 udka z kurczaka,
  • sól, pieprz cayenne, pieprz czarny,
  • 3 papryki - czerwona, żółta i zielona,
  • 30 dkg pieczarek,
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła lub margaryny,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • 1-2 łyżki curry,
  • 1 szklanka rosołu warzywnego (instant),
  • 25 dkg śmietany kremówki,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 pęczki szczypiorku,
  • Olej do posmarowania blachy.
    Wykonanie:
  • Mięso - udka natrzeć solą i pieprzem cayenne, ułożyć na blasze wysmarowanej olejem
  • nagrzać piekarnik do 200 stopni
  • Piec udka przez 30-35 minut. Pamiętać o odwróceniu kurczaka.
  • Jarzyny - strąki papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki,
  • Pieczarki obrać, umyć i pokroić,
  • Odsączyć kukurydzę,
  • W połowie czasu pieczenia mięsa rozgrzać olej na patelni i podsmażyć grzyby na złoty kolor,
  • Na tym samym oleju podsmażyć paprykę,
  • Dodać ponownie pieczarki oraz kukurydzę,
  • Smażyć warzywa i grzyby na małym ogniu 8-10 minut,
  • Dodać sól i pieprz do smaku.
  • Sos - rozgrzać tłuszcz w garnku,
  • Oprószyć mąką i curry,
  • Zasmażyć i rozcieńczyć rosołem i śmietaną,
  • Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotować jeszcze 5-6 minut,
  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podanie - jarzyny przełożyć na podgrzany półmisek,
  • Na wierzchu położyć kurczaka,
  • Polać odrobiną sosu i posypać szczypiorkem,
  • Resztę sosu podać w sosjerce.

Schab pieczony ze śliwką

    Składniki:
  • schab - od 0,5 kg do kilograma w zależności od potrzeb
  • 1 paczka śliwek kalifornijskich
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • Sól, pieprz i miód,
    Wykonanie:
  • Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem,
  • Wąskim ostrzem wyciąć kieszeń w środku schabu wzdłuż całej jego długości,
  • Natrzeć kieszeń solą i pieprzem,
  • Do środka z dwóch stron wcisnąć śliwki,
  • Wykonać liczne, głębokie nacięcia wzdłuż "grzbietu" i po bokach schabu,
  • W nacięcia wcisnąć ćwiartki, kawałki orzechów włoskich,
  • Grzbiet mięsa natrzeć miodem.
  • Włożyć mięso na 2 godziny do lodówki,
  • Nagrzać piekarnik do 220 stopni C,
  • Obsmażyć schab na patelni, a następnie włożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika,
  • Można piec schab w rękawie - jest wówczas bardziej soczysty,
  • Jeżeli nie pieczemy w rękawie, schab podlewać wodą (gorącą; naczynie żaroodporne pęknie gdy zetknie się z zimną wodą).

Schab pieczony na słono

    Składniki:
  • Schab,
  • 2,3 ząbki czosnku,
  • Przyprawy: papryka słodka, oregano, kminek, bazylia, sól, pieprz,
    Wykonanie:
  • Natrzeć schab czosnkiem i przyprawami, wierzch posypać kminkiem,
  • Zawinąć mięso w folię i odstawić do lodówki na 2 godziny,
  • Nagrzać piekarnik do 220 stopni C,
  • Włożyć schab do piekarnika i piec w rękawie (najlepiej),
  • Piec około 50 minut,
  • Rozciąć folię i piec aż do zrumienienia wierzchu.

Chińszczyzna z przepisu Kasi K.

    Składniki:
  • Ryż paraboliczny ,
  • Piersi z kurczaka,
  • Kwaszony ogórek,
  • Mrożone warzywa - mieszanka chińska,
  • Curry, pieprz ziołowy,
  • Solone orzeszki
  • Olej
  • Sos słodko - kwaśny "Pudliszki"
  • Pikantny sos sojowy
  • Przyprawa do kurczaka
  • Przecier pomidorowy
  • Imbir
    Wykonanie:
  • Ugotować ryż i przelać zimną wodą,
  • Przesmażyć ryż na oleju z curry, pieprzem ziołowym i pokrojonym w kostkę kwaszonym ogórkiem,
  • Podsmażyć mrożone warzywa przez około 10 minut,
  • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, opruszyć przyprawą do kurczaka, imbirem, a potem podsmażyć na oleju,
  • Do podsmażonych warzyw dodać kurczaka + sos słodko - kwaśny + orzeszki + sos sojowy + koncentrat pomidorowy do smaku