Menu:

Jarzyny i grzyby

Kapusta z grzybami

    Składniki:
  • suszone grzyby leśne
  • kapusta kwaszona
  • cebula
  • olej lub margaryna + masło do smażenia
    Wykonanie:
  • grzyby namaczamy w zimnej wodzie (minimum 6 godzin, najlepiej przez całą noc),
  • po namoczeniu gotoujemy je aż do miękkości,
  • kroimy grzyby do miękkości,
  • kapustę płuczemy pod wodą, odciskamy i kroimy,
  • kroimy cebulke w drobną kostkę,
  • podsmażamy cebulkę na złoty kolor,
  • na tłuszcz wrzucamy kapustę i podsmażamy kilka minut,
  • do kapusty dodajemy sól i pieprz do smaku,
  • po kilku minutach do kapusty wlewamy wywar z grzybów,
  • solimy do smaku,
  • dusimy kapustę pod przykryciem,
  • po pół godzinie wrzucić do kapusty pokrojone drobno grzyby i gotować następne pół godziny na małym ogniu pod przykryciem
  • UWAGA - kapusta ściemnieje od wywaru grzybowego

Surówka z kalafiora

    Składniki:
  • Kalafior
  • Majonez "Winiary"
  • Sól.
    Wykonanie:
  • Kalafior zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny
  • Zetrzeć kalafior na tarce o grubych oczkach
  • Posolić o dodać majonez
  • Dokładnie wymieszać
    Jest to znakomita surówka do obiadu. Ilość kalafiora jest uzależniona od ilości osób. Dla dwóch osób wystarczy pół małego kalafiora. Solimy do smaku. Do tej połówki dodajemy 1 - 2 łyżek majonezu.

Surówka z marchewki i jabłka

    Składniki:
  • Marchew
  • Winne jabłko
  • Śmietana
  • Sok z cytryny
  • Szczypta cukru
    Wykonanie:
  • Obrać marchew i jabłka
  • Zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach
  • Zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny by nie sczerniało
  • Dodać łyżeczkę cukru by przełamać smak
  • Na końcu dodajemy śmietanę homogenizowaną i mieszamy
    Do surówki można dodać również rodzynki. Wtedy jest słodsza. Nie podaję ilości produktów gdyż robię ją "na oko". Trzeba uważać by zrównoważyć smak cytryny cukrem lecz nie przesadzić.

Makaron z sosem pieczarkowym

    Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu - powinno być penne, ale mogą być również świderki
  • 1 kg pieczarek
  • O,5 kostki masła
  • 1 kubek (250 ml) śmietany kremówki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 dkg żółtego sera
  • sól i pieprz
    Wykonanie:
  • Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki
  • Makaron ugotować z odrobiną oleju w osolonej wodzie al dente
  • Podsmażyć pieczarki na maśle z doatkiem soli i pieprzu
  • Pieczarki smażyć pod przykryciem by puściły sok
  • Gdy będą gotowe dodać zahartowaną śmietanę
  • Na końcu dodać siekaną natkę pietruszki
  • Przełożyć makaron do dużego naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypac natką i startm serem, a następnie włożyć na chwilkę do nagrzanego piekarnika by stopił się ser.
  • Pamiętać by szybko wyjąć z piekarnika gdy tylko ser się rozpuści
    UWAGA - podana ilość składników jest przeznaczona na imprezę lub gości (6 osób)