Jarzyny i grzyby
- Składniki:
- suszone grzyby leśne
- kapusta kwaszona
- cebula
- olej lub margaryna + masło do smażenia
- Wykonanie:
- grzyby namaczamy w zimnej wodzie (minimum 6 godzin, najlepiej przez całą noc),
- po namoczeniu gotoujemy je aż do miękkości,
- kroimy grzyby do miękkości,
- kapustę płuczemy pod wodą, odciskamy i kroimy,
- kroimy cebulke w drobną kostkę,
- podsmażamy cebulkę na złoty kolor,
- na tłuszcz wrzucamy kapustę i podsmażamy kilka minut,
- do kapusty dodajemy sól i pieprz do smaku,
- po kilku minutach do kapusty wlewamy wywar z grzybów,
- solimy do smaku,
- dusimy kapustę pod przykryciem,
- po pół godzinie wrzucić do kapusty pokrojone drobno grzyby i gotować następne pół godziny na małym ogniu pod przykryciem
- UWAGA - kapusta ściemnieje od wywaru grzybowego
- Składniki:
- Kalafior
- Majonez "Winiary"
- Sól.
- Wykonanie:
- Kalafior zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny
- Zetrzeć kalafior na tarce o grubych oczkach
- Posolić o dodać majonez
- Dokładnie wymieszać
- Jest to znakomita surówka do obiadu. Ilość kalafiora jest uzależniona od ilości osób. Dla dwóch osób wystarczy pół
małego kalafiora. Solimy do smaku. Do tej połówki dodajemy 1 - 2 łyżek majonezu.
- Składniki:
- Marchew
- Winne jabłko
- Śmietana
- Sok z cytryny
- Szczypta cukru
- Wykonanie:
- Obrać marchew i jabłka
- Zetrzeć marchew na tarce o grubych oczkach
- Zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny by nie sczerniało
- Dodać łyżeczkę cukru by przełamać smak
- Na końcu dodajemy śmietanę homogenizowaną i mieszamy
- Do surówki można dodać również rodzynki. Wtedy jest słodsza. Nie podaję ilości produktów gdyż robię ją "na oko". Trzeba uważać
by zrównoważyć smak cytryny cukrem lecz nie przesadzić.
- Składniki:
- 1 opakowanie makaronu - powinno być penne, ale mogą być również świderki
- 1 kg pieczarek
- O,5 kostki masła
- 1 kubek (250 ml) śmietany kremówki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 10 dkg żółtego sera
- sól i pieprz
- Wykonanie:
- Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki
- Makaron ugotować z odrobiną oleju w osolonej wodzie al dente
- Podsmażyć pieczarki na maśle z doatkiem soli i pieprzu
- Pieczarki smażyć pod przykryciem by puściły sok
- Gdy będą gotowe dodać zahartowaną śmietanę
- Na końcu dodać siekaną natkę pietruszki
- Przełożyć makaron do dużego naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypac natką i startm serem, a następnie włożyć na chwilkę do nagrzanego piekarnika by stopił się ser. Pamiętać by szybko wyjąć z piekarnika gdy tylko ser się rozpuści
UWAGA - podana ilość składników jest przeznaczona na imprezę lub gości (6 osób)