Potrawy z ryb
- Składniki:
- 1-1,5 kg filetów rybnych (np. mintaj, panga)-impreza, 6 osób,
- zioła: estragon, majeranek, tymianek, rozmaryn, li¶ć laurowy (o,5),
- sól, pieprz, czosnek (4-5 z±bków),
- 5 dużych cebul,
- 8 dużych marchwi,
- m±ka i olej do smażenia,
- 1 ¶redni przecier pomidorowy
- Wykonanie:
- Ryby przesypujemy sol±, estragonem, majerankiem i tymiankiem.
- Zostawiamy na 1-2 godzin.
- Kroimy cebulę w półtalarki, solimy i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Obieramy marchew i trzemy na tarce (grube oczka).
- Ryby obtaczamy w m±ce i smażymy na głębokim oleju. Potem przekładamy je do głębokiego naczynia (rondel, brytfanna, głęboka patelnia lub naczynie żaroodporne)
- Na oleju, który został po smażeniu ryb przygotowujemy sos (dolewamy trochę oleju).
- Do oleju wkładamy marchew, cebulę i mieszamy.
- Dodajemy sól, majeranek, tymianek, estragon, rozmaryn, 1/3 li¶cia laurowego, dużo czosnku (kilka z±bków przeciskamy przez praskę lub siekamy).
- Wszystko dusi się pod przykryciem do czasu aż warzywa nie zmiękn±, a sos nie zgęstnieje.
- Pod koniec dodajemy pomidory lub mały przecier pomidorowy.
- Należy pamiętać o mieszaniu gdyż sos może osiadać.
- Na zimno-ryby ułożyć na półmisku. Na każdy kawałek nałożyć sos. Odstawić na 12 godzin.
- Na ciepło-wykładam sos na ryby, które zagotowuję w nim. Można podawać praktycznie od razu.
- Składniki:
- Te same co w poprzednim przepisie z wyj±tkiem m±ki; nie dodajemy m±ki
- Wykonanie:
- Rybę solimy obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do czasu wykonania sosu,
- Wykonujemy sos zgodnie z poprzednim przepisem,
- Do żaroodpornego naczynia, którego dno smarujemy olejem, wkładamy warstwami-sos, ryby, sos, ryby itd.
- Uwaga: zostawiamy sporo miejsca gdyż ryby puszcz± wodę.
- Żaroodporne naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, który nagrzewamy do 220 stopni.
- Po 40 minutach potrawa jest gotowa. Trzeba będzie usun±ć wodę.
Zalety: ryba nie jest smażona, w mieszkaniu nie unosi się zapach smażonej ryby.
- Składniki:
- 0,5 kg mrożonego filetu z łososia (3 osoby),
- 2 paczki płatków migdałowych,
- Majeranek, tymianek, sól i pieprz
- Jajko i m±ka
- Wykonanie:
- Rozmrażamy łososia (nie do końca)
- Odcinamy skórę i szary tran (dlatego łoso¶ musi być jeszcze do¶ć zmrożony by łatwo było odci±ć to co niepotrzebne)
- Mięso kroimy z góry ukosem na kawałki grubo¶ci około 1 cm. Solimy, dodajemy majeranek i tymianek (mało)
- Łososia maczamy w m±ce, rozbitym jajku i w płatkach migdałowych, a następnie smażymy na głębokim rozgrzanym tłuszczu (najlepsza Planta)
- Jest gotowy gdy migdały przybior± złoty kolor (przyrumieni± się). Podawać zaraz; wtedy s± chrupi±ce (pycha). Uwaga: można wykorzystać inn± rybę ale bez o¶ci, np. mintaja.