Grill
Latem każdy z nas lubi siąść przy grillu. Zamieszczam kilka przepisów. Dipy, które wykorzystuję do potraw zamieściłam pod zakładką DIPY.
- Wykonanie:
- Kupić tyle kiełbasek ile osób. Powiina to być biała surowa kiełbasa.
- Przygotować marynatę - kilka łyżek oliwy z oliwek + sól + pieprz + łyżeczka soku z cytryny + 3 ząbki czosnku.
- Odstawić marynatęę na godzinę do lodówki by się "przegryzła".
- Kiełbasę nakłuć wykałaczką wzdłuż grzbietu i wysmarować marynatą.
- Odstawić do lodówki na 3 do 4 godzin.
- Przygotować glazurę. 0,5 szklanki keczupu + 2 łyżki oliwy lub oleju + łyżeczka soku z cytryny + sól + pieprz + zioła prowansalskie + pieprz kajeński + słodka papryka. Wszystko wymieszać i odstawić.
- Piec kielbaski bezpośrednio na ruszcie.
- W trakcie pieczenia smarować glazurą. Życzę SMACZNEGO.
W ten sam sposób można przygotować inne rodzaje kiełbas. Jednak w tym przypadku zamiast nakłuwać kiełbasę, należy ją naciąć.
- Wykonanie
- Całą karkówkę pociąć na plastry i rozbić tłuczkiem.
- Każdy kawałek posolić.
- Przygotować marynatę. Uwaga, jeżeli używacie gotowych marynat. np Kamis >"Marynata staropolska" nie solić mięsa, gdyż sól
jest składnikiem mieszanki. Można przygotować samemu kilka rodzajów marynaty.
(1) marynata korzenna - olej + papryka słodka + papryka ostra + pieprz kajeński + curry + 2 ząbki zmiażdżonego czosnku + 3 łyżki musztardy z Dijon. Wszystko wymieszać
(2) marynata diabelska - olej + drobno posiekana papryczka chili (bez pestek) + pieprz kajeński + pieprz ziołowy + keczup + łyżka soku z cytryny. Wszystko wymieszać.
(3) marynata ziołowa - olej + tymianek + bazylia + estragon + rozmaryn + 3 łyżki musztardy + 3 ząbki zmiażdżonego czosnku + słodka papryka. Wszystko wymieszać.
(4) marynata na bazie wina - 1/3 szklanki czerwonego wina + pieprz ziołowy + czerwona słodka papryka + curry + rozgniecione 3 ziarna jałowca - Jeżeli ktoś nie lubi czosnku może go nie dodawać. Wystarczy, że na stole będzie stał sos czosnkowy.
- Marynatę odstawić na pół godziny do lodówki. Potem posmarować oddzielnie każdy kawałek mięsa z obu stron i odstawić do lodówki. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej.
- Karkówkę piec bezpośrednio na grillu.
- Wykonanie
- Marynata - oliwa z oliwek + sok z cytryny + sól, + pieprz + 2 ząbki zmiażdżonego czosnku + tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki
- Filet z łososia pociąć na 2 cm plastry i posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
- Łososia ułożyć na aluminiowej tacce, wysmarowanej tą samą marynatą, na dobrze rozgrzanym grillu. Nie odwracać bo się rozpadnie.
- Łosoś jest dobry gdy zmieni kolor na jasnoróżowy (mleczno - różowy)
- Do łososia najbardziej lubię sos czosnkowy z koperkiem. Robię sos czosnkowy i dodaję cały pęczek posiekanego koperku. Moim zdaniem nie ma do ryby nic lepszego od koperku.
- Składniki:
- Drobne ziemniaki (nieduże) - ilość w zależności od liczby gości
- Przyprawa do ziemniaków lub własna mieszanka do grilla
- Olej
- Sól
- Wykonanie:
- Ziemniaki wyszorować
- Gotować w mundurkach w osolonej wodzie około 15 minut
- Odcedzić i ostudzić
- Do oleju dodać przyprawy i wymieszać
- Ziemniaki dokładnie obtoczyć w oleju z przyprawami i odstawić na 24 godziny do lodówki
- Następnego dnia włożyć na rozfrzany grill i piec do zrumienienia
- UWAGA - nie stosujemy folii aluminiowej.
- Podawać gorące, najlepiej z sosem czosnkowym