Menu:

Grill

Latem każdy z nas lubi siąść przy grillu. Zamieszczam kilka przepisów. Dipy, które wykorzystuję do potraw zamieściłam pod zakładką DIPY.

Biała z grilla

    Wykonanie:
  • Kupić tyle kiełbasek ile osób. Powiina to być biała surowa kiełbasa.
  • Przygotować marynatę - kilka łyżek oliwy z oliwek + sól + pieprz + łyżeczka soku z cytryny + 3 ząbki czosnku.
  • Odstawić marynatęę na godzinę do lodówki by się "przegryzła".
  • Kiełbasę nakłuć wykałaczką wzdłuż grzbietu i wysmarować marynatą.
  • Odstawić do lodówki na 3 do 4 godzin.
  • Przygotować glazurę. 0,5 szklanki keczupu + 2 łyżki oliwy lub oleju + łyżeczka soku z cytryny + sól + pieprz + zioła prowansalskie + pieprz kajeński + słodka papryka. Wszystko wymieszać i odstawić.
  • Piec kielbaski bezpośrednio na ruszcie.
  • W trakcie pieczenia smarować glazurą.
  • Życzę SMACZNEGO.
    W ten sam sposób można przygotować inne rodzaje kiełbas. Jednak w tym przypadku zamiast nakłuwać kiełbasę, należy ją naciąć.

Karkówka z grilla

    Wykonanie
  • Całą karkówkę pociąć na plastry i rozbić tłuczkiem.
  • Każdy kawałek posolić.
  • Przygotować marynatę. Uwaga, jeżeli używacie gotowych marynat. np Kamis >"Marynata staropolska" nie solić mięsa, gdyż sól jest składnikiem mieszanki. Można przygotować samemu kilka rodzajów marynaty.
    (1) marynata korzenna - olej + papryka słodka + papryka ostra + pieprz kajeński + curry + 2 ząbki zmiażdżonego czosnku + 3 łyżki musztardy z Dijon. Wszystko wymieszać
    (2) marynata diabelska - olej + drobno posiekana papryczka chili (bez pestek) + pieprz kajeński + pieprz ziołowy + keczup + łyżka soku z cytryny. Wszystko wymieszać.
    (3) marynata ziołowa - olej + tymianek + bazylia + estragon + rozmaryn + 3 łyżki musztardy + 3 ząbki zmiażdżonego czosnku + słodka papryka. Wszystko wymieszać.
    (4) marynata na bazie wina - 1/3 szklanki czerwonego wina + pieprz ziołowy + czerwona słodka papryka + curry + rozgniecione 3 ziarna jałowca
  • Jeżeli ktoś nie lubi czosnku może go nie dodawać. Wystarczy, że na stole będzie stał sos czosnkowy.
  • Marynatę odstawić na pół godziny do lodówki. Potem posmarować oddzielnie każdy kawałek mięsa z obu stron i odstawić do lodówki. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej.
  • Karkówkę piec bezpośrednio na grillu.

Łosoś z grilla

    Wykonanie
  • Marynata - oliwa z oliwek + sok z cytryny + sól, + pieprz + 2 ząbki zmiażdżonego czosnku + tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki
  • Filet z łososia pociąć na 2 cm plastry i posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  • Łososia ułożyć na aluminiowej tacce, wysmarowanej tą samą marynatą, na dobrze rozgrzanym grillu. Nie odwracać bo się rozpadnie.
  • Łosoś jest dobry gdy zmieni kolor na jasnoróżowy (mleczno - różowy)
  • Do łososia najbardziej lubię sos czosnkowy z koperkiem. Robię sos czosnkowy i dodaję cały pęczek posiekanego koperku. Moim zdaniem nie ma do ryby nic lepszego od koperku.

Ziemniaki z grilla mojej sąsiadki

    Składniki:
  • Drobne ziemniaki (nieduże) - ilość w zależności od liczby gości
  • Przyprawa do ziemniaków lub własna mieszanka do grilla
  • Olej
  • Sól
    Wykonanie:
  • Ziemniaki wyszorować
  • Gotować w mundurkach w osolonej wodzie około 15 minut
  • Odcedzić i ostudzić
  • Do oleju dodać przyprawy i wymieszać
  • Ziemniaki dokładnie obtoczyć w oleju z przyprawami i odstawić na 24 godziny do lodówki
  • Następnego dnia włożyć na rozfrzany grill i piec do zrumienienia
  • UWAGA - nie stosujemy folii aluminiowej.
  • Podawać gorące, najlepiej z sosem czosnkowym