Dipy
SOS WANILIOWY
Składniki: duży jogurt naturalny,2 żółtka, cukier puder do smaku mały cukier waniliowy (lub duży-więcej sosu)
Wykonanie: utrzeć żółtka z cukrem pudrem, dodawać po trochu jogurt, potem wlać to do jogurtu
i dokładnie wymieszać. Dodać cukier puder do smaku i cukier waniliowy. Chwilę zmiksować (przykryć ręką- będzie pryskać).
Odstawić do lodówki na 20 minut (pyszne do sałatki owocowej)
SOS NIEBIESKI-SEROWY
Składniki:
20 dkg sera z niebieską pleśnią (rokpol, lazur)
kubek jogurtu naturalnego-duży (400g)
kubek śmietany 12% KESEM (homogenizowanej),
szalotki (pęczek szczypioru)
sól, pieprz, kilka kropel cytryny
Wykonanie:
Ser rozdrobnić i zmiksować. Dodawać po trochu jogurt i śmietanę aż składniki
dokładnie się połączą. Następnie dodać kilka kropel cytryny, sól i pieprz (do smaku).
Włożyć do lodówki na ok. 0,5 godziny.
SOS CZOSNKOWY
Składniki:
kubek homogenizowanej śmietany (125 ml), mały majonez "Winiary", kilka ząbków czosnku, sól i pieprz.
Wykonanie: wymieszaj śmietanę z majonezem, dodaj sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Zamiast śmietany i majonezu można dać gęsty jogurt np. "Bałkański"
Odstaw do lodówki na 20 minut. Uwaga-im dłużej sos stoi w lodówce tym jest mocniejszy.
Znakomity do mięsa i do chipsów.
SOS DIABELSKI
Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek (może by olej), ketchup, 1 średnia cebula,
kilka kawałków marynowanej papryki, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra,
cały pęczek natki z pietruszki, szczypior
Wykonanie: do miseczki wlać oliwę, dodać ketchup i cytrynę i szybko mieszczać widelcem aż połączą się w jednorodną masę.
Posiekać cebulkę, szczypior,paprykę, natkę pietruszki i dodać
do masy. Dodać soł i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać i schłodzić.